Plannen maken

foto van onze bijeenkomst in BuurtenDe tuin is misschien in rust, maar wij zijn al begonnen. Op de tweede zondag in januari kwamen we bij elkaar in Buurten om plannen te maken voor het komende tuinseizoen.

Succesen

De successen van afgelopen jaren, daar gaan we natuurlijk gewoon mee door. Monique gaat weer peultjes voortrekken en Mark gaat weer de aardappelen ‘doen’. Tot nu toe hadden we telkens Frieslanders, maar hij zou graag eens Eerstelingen proberen. Dus als iemand een tip heeft waar die verkrijgbaar zijn? De kiwi’s zijn een enorm succes qua groei. We moeten ze blijven snoeien zodat de moestuin voldoende zon kan krijgen. En als iemand nog een tip heeft wat we kunnen doen met al die kiwi’s? De klimmende bonen, waarvoor we een ’tipi’ van bamboestokken hadden gemaakt, waren het afgelopen jaar geen succes. Waarschijnlijk was het zaad te oud. Eerder ging het wel goed; Hans gaat het weer proberen met pronk-, snij- en andere klimmende bonen. Met nieuw zaad dit keer. We duimen voor mooie bonen.

Nog meer moestuinwensen

Er zijn planten die het minder goed deden afgelopen jaar of die we gemist hebben. Vooral de planten die er ook in de winter staan zoals boerenkool en palmkool, zegt Hans. Monique gaat uitzoeken hoe we die het beste kunnen kweken. Edith heeft de snijbiet gemist. Daarvan gaan we wat meer zaaien dit jaar. De eerste groentes die we zaaien zijn spinazie en raapstelen. Dat kan soms al vanaf half februari. De bietjes en de worteltjes kunnen vanaf (eind) maart gezaaid worden.

De bloemenborder voor de bijen

Sinds 2018 hebben we een strook bloemen die bedoeld is voor insecten. Er staan veel verschillende planten zodat er het grootste deel van het jaar wel wat bloeit. Na zoveel jaar begint de soortenrijkdom wat af te nemen, terwijl bepaalde soorten onkruid het overnemen. Hanneke stelt voor om goed te wieden (gras, heermoes en weegbree) en daarna inheemse bloemen van de Cruydthoeck te zaaien. Het zaad vermengen we met zand, zodat we goed zien waar gezaaid is en we de jonge plantjes niet per ongeluk wieden. Inheemse planten zijn het meest geschikt voor de insecten die hier leven. Ruth brengt wat zaailingen van de kaardebol mee. Die zijn erg geliefd bij vogels en vooral puttertjes komen er in hele zwermen op af. We kijken er nu al naar uit.

Kruidentuin

Afgelopen jaar hebben we daar houtsnippers op de paden gestrooid, dan ziet het er altijd weer goed uit. Helaas, de snippers verdwijnen terwijl het onkruid er snel doorheen groeit. Dit jaar willen we karton onder de snippers leggen om het onkruid tegen te houden. Bewaren jullie onbedrukt karton daarvoor? Afgelopen jaar is de kruidentuin aangevuld met bonenkruid. Dit jaar, stelt Hanneke voor, om artisjokken te zaaien. Dat wordt vast prachtig.

Bloembakken

Vorig jaar zijn er twee kapotte bloembakken door de gemeente opgehaald. Twaalf jaar zijn ze er geweest met in het voorjaar prachtige bollen en in de zomer bloemen. Het was altijd moeilijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg water kregen. Nu is er nog een bak over. Dit jaar willen we ‘m vullen met eetbare bloemen.

Meewerken

Een keer in de maand werken in de tuin, is te weinig voor de tuin. Dit jaar willen we, als het weer lichter wordt, ook op dinsdag- of woensdagavond aan de slag. In onze appgroep houden we elkaar hiervan op de hoogte. Als je zelf op een ander moment aan de slag gaat, zet het ook in de appgroep, dan kunnen anderen aansluiten.

Voor elke meewerkdag kunnen we kijken op de tuinkalender naar mogelijke werkzaamheden. Dit jaar vullen we die lijst elke keer aan met werkzaamheden die we tegenkomen.

teeltplan 2024

In de tuin, bij de composthoop hangt binnenkort weer het teeltplan voor dit jaar. Daarop kun je zien wat waar staat. Door elk jaar te wisselen van plek, voorkomt dat er ziektes komen.

We krijgen veel verzoeken van studenten voor interviews. Zij willen meestal weten  wat voor rol de tuin speelt in de buurt en hoe we het aanpakken. Voortaan nodigen we hen uit voor de meewerkdag, dan kunnen ze hun vragen stellen tijdens het werk.

Ook dit jaar werken we weer elke tweede zondag van de maand gezellig in de Voortuin, als het weer het toelaat. We kunnen extra handen gebruiken. Iedereen uit de buurt is welkom om mee te doen of te komen kennismaken. Zien we je dan? Of wil je meer weten?