Tuinieren met geduld

Na drie jaar hebben we voor het eerst kiwi's
Na drie jaar hebben we voor het eerst kiwi’s
IMG_4805
Dit jaar hebben voor het eerst druiven

Voor tuinieren heb je geduld nodig. En dit jaar is ons geduld beloond; er zijn voor het eerst bramen, druiven en kiwi’s in de Voortuin. In maart 2012, bij de start hebben we al dit fruit geplant en nu, 3 jaar later, plukken we er de vruchten van. En het grappige is dat je sommige vruchten pas heel laat ziet. Als tuinier, kijk je namelijk meestal naar de grond, naar de plantjes, maar gelukkig keek Dick wel omhoog. En dan blijkt opeens dat boven ons hoofd, langs de rand van het hek een heleboel piepkleine kiwi’s bungelen. Voorlopig zijn de kiwi’s nog te klein om te oogsten. Ze kunnen blijven hangen totdat er nachtvorst wordt voorspeld en moeten daarna nog narijpen.
De druiven daarentegen zijn inmiddels vrijwel allemaal op. Helaas vinden de vogels, net iets eerder dan wij, dat de druiven rijp zijn. Een groot deel van de oogst is door hen opgepeuzeld. Maar de druiven die we hebben kunnen opeten waren heerlijk. Sappig, zoet en zonder de harde schilletjes die de meeste Nederlandse druiven hebben.
En wat staat ons nog te wachten? De walnotenboom lijkt behoorlijk wat noten te hebben. Als je er een vindt, verwijder de groene schil en laat ‘m op een droge plaats nog een paar weken drogen, dan zijn ze lekker om op te eten.

Wil je nog meer foto’s zien? Van bijvoorbeeld de meewerkdag in september? Bekijk ze hier.