overblijvende broccoli

brocoli webHeb je ze gezien, de broccoliplanten naast de aardperen en de rabarber? Die staan er sinds juli en zullen daar nog een paar jaar staan, als alles goed gaat. Want deze variëteit van broccoli, Brassica oleracea nine star perennial, is een overblijvende, winterharde groente. Elk voorjaar komen 6 tot 16 minibloemkooltjes (witte broccoli) uit de oksels te voorschijn. De roomwitte knopjes worden dan in het voorjaar geoogst, voordat de plant in het zaad schiet, anders sterft de plant af.

De minibloemkooltjes zijn zowel rauw als gekookt eetbaar. Dit jaar was het te laat om ervan te oogsten maar hopelijk kunnen we ze volgend jaar proeven.

Begin van de winter kunnen we in ieder geval de aardperen oogsten. Dit is ook een soort groente die elk jaar terugkomt. Heerlijk, we hoeven er (bijna) niets aan te doen. Rabarber idem dito. Wist je trouwens dat rabarber liever niet na de langste dag van het jaar geoogst kan worden? En dit heeft niets te maken met de percentage oxaalzuur die de plant bevat maar met de groei van de plant. Als je na juni rabarber oogst, kan de plant niet voldoende energie opbouwen om het jaar daarna weer te groeien.

Meer weten over overblijvende planten zoals broccoli nine star perennial, aardperen of rabarber, kijk op de site van Permacultuur Nederland!