Nieuws uit het koolvak

meiraap in al zijn pracht

Onze moestuin is in 6 vakken ingedeeld om te zorgen dat de verschillende gewassen het beste groeien en weinig last hebben van ziekten en plagen. Zo hebben we een koolvak, een bonenvak, een aardappelvak, een bladvak, een vruchtvak en een wortelvak. Dit heet teeltwisseling. Elk jaar komen de groenten op een andere plek te staan.

In het koolvak viel al veel te oogsten* de laatste weken, onder andere raapstelen. Raapstelen zijn jonge plantjes van diverse koolsoorten. Daar eet je het blad van. Dit is een typisch voorjaarsgewas, net als radijs, die we ook hebben gezaaid, en die makkelijk te telen is. We hebben dit jaar veel ingezet op raapstelen. Het zaaien gebeurde al vroeg in april. Na de meewerkdag begin mei ging iedereen met een zakje raapstelen naar huis. De ene heeft er pesto van gemaakt, de andere stamppot en de derde heeft raapstelen rauw in de salade bewerkt. We kunnen nu nog net een tweede keer oogsten voordat het helemaal in bloei schiet.

Na deze teelt komen andere soorten kool te staan als paksoi, broccoli, en palmkool (cavalo nero, met zijn prachtige donker paarse bladeren). Het is wel opletten geblazen met het telen van kool. De grond moet meer bemest zijn dan bij de meeste andere groenten, en ziekten liggen op de loer, zoals knolvoet.

Afgelopen jaar had de koolrabi het uitstekend gedaan. Dit jaar hebben de vogels of de slakken ze gevonden. Het is maar afwachten of de knollen dik worden. Wat leuk is aan koolrabi is dat de stengel boven de grond tot een knol verdikt.

Meiraap is ook mooi, met zijn wit roze knollen. Eenmaal uitgedund is het als een speer gaan groeien. Anders dan hun naam doet vermoeden, valt de oogst van meiraapjes in juni. In augustus kunnen we voor een tweede ronde gaan.

In de zomermaanden komt de winterrammenas ook in het spel. Vanaf half juli kunnen we zaaien. Rammenas is een soort temperamentvolle (pittige) dikke witte radijs met een zwarte schil: ideaal als kruidig broodbeleg.

De emblematische kool uit de moestuin is de boerenkool!  Traditiegetrouw planten we boerenkool en eten we hem samen bij ons jaarlijks diner. Boerenkool klinkt heel winters en ver weg. En toch is het al tijd om vòòr te zaaien.

*Wil je ook oogsten is de moestuin, kom dan met ons tuinieren tijdens de meewerkdag en ga je dan met groenten naar huis.