Compost maken: het materiaal ligt voor het rapen

IMG_1944Waar is Jenny hier eigenlijk mee bezig? Nou, takjes van de rechter bak van de composthoop fijnknippen om de ‘echte’ composthoop aan de linker kant aan te vullen. Zo is het materiaal beter verteerbaar.

De laatste weken is er actief gewerkt aan de composthoop en is er van alles aan toegevoegd zoals: droge takken en vers materiaal uit de tuin (helaas ook onkruid met zaden maar volgend jaar gaan we het beter doen, toch!),  herfstbladeren uit de bomen vlakbij, grasmaaisel uit het grasveld, maar ook paardemest (uit een paardestal naast de spoorweg), smeerwortelbladeren  en zelfs brandnetelgier (vloeibare stof gemaakt van brandnetels in water, gekregen van collega’s uit de schooltuin van OBS Voordorp bij de Pioniers). Zo hebben we lagen van droog materiaal (koolstof) met vers groenmateriaal (stikstof) gemaakt om de compost te activeren.  Het zal niet klaar zijn voor het voorjaar maar het is heel fijn als we op termijn onze eigen compost kunnen gebruiken en op die manier het verlies aan voedingsstoffen compenseren. (het verlies gebeurt door het groeien van de groenten en kruiden,  evenals door de uitspoeling)

We gaan door! Suggestie voor zondag a.s., meewerkdag: Breng jouw eigen GFT-afval (mits je het in je eigen tuin niet gebruikt en als het vers -niet gekookt- is en geen vlees/vis of brood bevat); we gaan bladeren rond de Voortuin verzamelen. We kunnen die ook gebruiken om de moestuin in de winter te bedekken. Er zijn dan Heel Veel bladeren nodig! (Over het nut van de grond bedekken, oftewel mulchen, kunnen we heteen andere keer hebben).

Het maaisel van het grasveld is ook een heel goede toevoeging aan de compost. Het kan een idee zijn om, als de plantsoendienst van de gemeente is komen maaien, het aan elkaar te vertellen om het grasmaaisel snel te gaan ‘oogsten’ en te gebruiken.

Smeerwortel: die vind je langs het muurtje naast de bessenstruiken maar ook op het grasveld: die moeten we koesteren en zelfs meer planten want het bevat veel stikstof en kalium.

Brandnetel is ook ideaal voor de compost omdat het veel stikstof en mineralen bevat. Die hebben we helaas niet veel in onze fraai tuin!!

Om meer te lezen over het composteren:

huis-en-tuin.infonu

Tuinkrant

Werkzaamheden voor meewerkdag 9 november: frambozen snoeien en verplaatsen, afgevallen bladeren verzamelen, bakken opruimen (?), nogmaals stekken, wat je zelf nodig vindt.

 

2 antwoorden op “Compost maken: het materiaal ligt voor het rapen”

  1. Hallo voortuinders!

    tip! er liggen binnen nu en en paar dagen heel veel bladeren op de paden van jullie buurtuinenpark ons buiten, goed voor je compost, en er is ook nog een boel kant-en-klare compost, waar je van kunt pakken.

    groetjes

    ans

    1. Dank je wel Ans. We hebben wat compost gepakt voor de frambozen. We hadden al genoeg aan het verzamelen van blad bij de Voortuin dus we hebben niet meer bij jullie verzameld. Groetjes Jenny

Reacties zijn gesloten.