Over de Voortuin

header3.pngWat is de Voortuin?
Een gezamenlijke tuin waar de bewoners van Voordorp fruit, groenten en kruiden verbouwen en oogsten. Een plek om gezamenlijke (tuin)activiteiten te ontplooien en te zorgen voor een levendig ontmoetingspunt in de wijk en zo de sociale cohesie te bevorderen.
Tuinieren doen we samen. Plukken en oogsten mag iedereen. Elke tweede zondag in de maand werken we tussen 11.00 en 13.00 uur in de tuin. Iedereen is daarbij welkom.

cosmea.pngWaar is de Voortuin?
De Voortuin ligt langs de Aartsbisschop Romerostraat in Utrecht. Op de Brink: het parkje ter hoogte van Villa Kakelbont en de bushalte.

header4.pngWat is het idee achter de Voortuin?
Het maken van een buurtmoestuin in onze eigen wijk draagt bij aan het ervaren van de voordelen van het verbouwen van lokaal voedsel. Het is lekker, leuk, gezond, duurzaam, goedkoop, zinvol, leerzaam, ontspannend en bevredigend. Bovendien is De Brink aan verandering toe. Weinig mensen genieten nu van deze grote, prachtig gesitueerde plek in de wijk. Het kan veel mooier, socialer, nuttiger en levendiger! Meer weten? Lees dan onze intentieverklaring.

startmaart2012.jpgHoe is de Voortuin georganiseerd?
De Voortuin bestaat uit een voorbereidingsteam dat het ontwerp, de tuinplannen, werkzaamheden, de contacten met de gemeente en de communicatie organiseert. Daarnaast zijn er buurtgenoten die incidenteel in de tuin komen werken op meewerkdagen of andere momenten.

Dick legt uit...Wie zijn er actief in de Voortuin?
Het voorbereidingsteam bestaat op dit moment (maart 2013) uit: Brigitte, Hanneke, Dick, Monique, Karin, Liesbeth, Agniet, Jacky en Jenny. In dit interview van leden van de voortuin lees je meer over de achtergrond van de Voortuin.

bloesem

Hoe is de Voortuin ontstaan?
Het idee van een gezamenlijke moestuin in de wijk is in november 2010 ontstaan tijdens een bijeenkomst van Voordorp op Eigen Kracht (voorheen “Transition Town Voordorp”) over lokaal voedsel. Een buurtmoestuin werd als één van de mogelijke oplossingen genoemd door de Voordorpers. Door meer lokaal te gaan eten, worden “voedselkilometers”  gereduceerd. Toen de gemeente in de zomer van 2011 het Wijkgroenplan in Utrecht Noordoost startte, werd het concreter. Dankzij de inzet van  Ans Hobbelink, voorzitter van tuinenpark Ons Buiten, werd een project ingediend … en goedgekeurd. Vrij snel daarna, in de winter van 2011-2012, werden brainstormavonden georganiseerd en een team opgezet om vorm aan de verschillende ideeën te geven.

voortuin_plan-0413_
Plattegrond